Yksilöllistä opetusta vuosien kokemuksella

OPETUSTARINA powered by JEGOLF

Opetusta vankalla kokemuksella

Siitä on jo kaksi vuosikymmentä, kun aloitin toiminnan Prona TarinaGolfissa. Ennen Tarinaan siirtymistä olin toiminut jo useamman vuoden Prona Vierumäellä Suomen Urheiluopiston Golf Schoolissa. Ari Kärjen soitto käynnisti paluumuuton takaisin vanhoille kotinurkille Kuopioon.

Olen toiminut useamman vuoden ajan golfliitossa, jossa toimin erityisgolfin päävalmentajana. Lisäksi vastaan nuorten pelaajien Team Finland Itä- ja Pohjois-Suomen aluevalmennuksista. Koulutuksessani on ollut tuhansia pelaajia ja kilpagolfin saralla on tullut myös hyviä tuloksiakin. Valmennettavat Tarina Golfissa on saavuttaneet matkan varrella 65 SM ja EM-mitalia. Olen saanut tunnustukset Vuoden valmentaja Savossa 2013 ja Suomen PGA:n vuoden opettajaksi 2014. Aktiivinen toiminta ja jatkuva kouluttautumiseni takaavat laadukkaan opetuksen tarinalaisille.

Töitä on aina tehty ahkerasti, ja sittemmin toiminta on entisestään laajentunut, kun golf on kasvattanut lajina suosiotaan. Toiminnan kasvaessa ja kehittyessä kaikkea ei pysty hoitamaan yksin, joten apuna häärii puolentusinaa apuopettajaa. Tehtävänäni on kuitenkin vastata opetuksen suuntaviivoista sekä laadusta. Tietynlainen pelikirja täytyy olla olemassa, jotta tiedetään mitä opetetaan missäkin vaiheessa.

 

Yksilöllistä opetusta kaiken tasoisille pelaajille

Painotan aina, että pelaajien tulee haaveilla ja unelmoida. Näiden kautta muodostetaan tekemiselle tavoitteet ja suunnitelma näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Sen jälkeen alkaa raaka työ ja edistystä seurataan matkan varrella. OpetusTarinassa ympäristö ja yleinen fiilis pidetään oppimista ja kehitystä ruokkivina.

Pelaamisen viihtyvyyttä edesauttaa pelaajan taitotason kehitys ja ymmärrys pelin luonteesta. Pelaajan tulisi tuntea oma swingi, jotta sitä olisi mahdollisuus toistaa pelijännityksen keskellä. Hyvä oma swingi ei synny hetkessä, vaan se luodaan ajan ja toistojen myötä. Oppimisen ja kehityksen kautta myös pelaaminen tulee entistä mielekkäämmäksi, kun on löydetty systeemi, jota ei muuteta koko ajan. Kun pelaaja on oppinut oman lyöntitekniikan, pelaaminen on reagoimista kohteeseen ja olosuhteisiin.

Pelaajan huippusuorituksen perustana on golfin tekninen osaaminen, mutta viimeinen silaus saavutetaan mentaalipuolella. Tärkeää on, että pelaaja saa rauhoitettua itsensä pelihetkessä ja keskittyy siihen täysillä. Haluan, että pelaaja on kentällä oma itsensä, sillä silloin hän pystyy antamaan parastaan. Pelaajan tulee olla rohkea, uskaltaa tehdä valintoja ja nauttia niistä sekä niiden tuomista onnistumisista. Iso asia on itseluottamus, ja sen nosto korkeimmalle mahdolliselle tasolle. Panostan siihen, että saan pelaajan uskomaan, että hän pystyy kentällä mihin tahansa. Kun tämä onnistuu, siitä syntyy huippuonnistumisia sekä omia ennätyksiä.

 

Valmentaja tukena informaatiotulvan keskellä

Nykyisin vallitseva vahva sosiaalisen median ja netin informaatiotulvan aikakausi luo muutosta myös golfin harrastamiseen. Toisaalta se lisää yhteisöllisyyttä, mutta pelaajille on myös tarjolla loputon määrä informaatiota, jonka paikkansapitävyyttä täytyy tarkastella kriittisesti. Tietotulvan määrä saattaa ajaa pelaajan umpikujaan, jossa on vaikea suodattaa olennainen tieto ja hyödyntää sitä omassa pelaamisessa.

Nykypäivän teknologiatiedon kautta pelaaja saattaa takertua tietoon, joka ei hyödytä hänen lyöntiään tai pelaamistaan. Muuttaessaan joitain kohtia lyönnistään, pelaaja voi aiheuttaa enemmän harmia kuin hyötyä. Tässä kohtaa kokeneella valmentajalla on merkittävä hyöty. Valmentajan tehtävä on suodattaa ja auttaa pelaajaa löytämään oleelliset asiat, joihin keskittyä.

Kaikille mukavaa tulevaa golfkautta!

Janne Eskola

Lisäinfoa: JEGOLF.FI

 

Saga Iinatti

Päätoimittaja, Tarinagolffari