Miksi greenit kuivuvat – kasteluongelmat jatkuvat kunnes uudet pumput saapuvat Italiasta

Miksi greenit kuivuu – kasteluongelmat jatkuvat kunnes uudet pumput saapuvat Italiasta

Kuluneen viikonlopun helteet kuivattivat greenit koviksi ja halkeileviksi. Mistä tämä johtuu?

Pääsyy greenien kovuuteen ja halkeilemiseen on siis viikonlopun helteiden aikaansaama kuivuus

Tarinassa on ollut haasteita Tarinan molempien pumppaamojen kanssa. Kuten jo parin viikon takaisesta uutisessa olemme kertoneet: https://www.tarinagolf.fi/pienta-pumppuremppaa-ja-vedensaantiongelmaa/ 

”Nyt vain monien sattumien summana molempien kenttien pumput hajosivat lähes peräkkäin”

Korjausprosessi on valitettavasti pitkittynyt mm. siitä syystä, että ongelma on osin uusiutunut ja nyt on ilmennyt pumppuvikojen lisäksi myös moottorivikoja. Uuden Tarinan pumppaamoon jouduimme tilaamaan kokonaan uudet pumput, joten Vanhan Tarinan pumppaamo palvelee molempia kenttiä ja joutuu siten normaalia kovemmalle. Pumppaamoa ei ole suunniteltu kahdelle kentälle, joten paine ei riitä ja emme saa vettä riittävästi kentälle!

Tämän kokoluokan pumput eivät ole kovin yleisiä, joten pelkästään varaosien saannissa on ollut haasteita. Uuden Tarinan pumput ovat kokonaan pois käytöstä vielä sen aikaa, kun uudet pumput ovat matkalla Suomeen.

Miksi näin?

Perussyy koko ongelmaan on siinä, että lampien vesi on erittäin humuspitoista, varsinkin Syväkumpusen matalammasta päästä, ja humus tukkii sihdit, joka vaurioitti vanhat pumput.

Isompaa ruoppaushanketta varten lampea kairattiin ja mitattiin eri maalajien syvyyttä.

Havaittiin, että esim. sillan kohdalla höttöä humusta on yli 6 metriä. Vettä pumpataan vuorokaudessa keskimäärin 600 000 l vuorokaudessa ja humuksen tarttuminen pumppusihteihin on ollut jatkuva, jo vuosia jatkunut, ongelma.

Sihdit puhdistetaan vähintään kaksi kertaa viikossa, mutta nyt tänä keväänä sekään ei riittänyt. Vettä pumpattiin Uuden Tarinan ongelmista johtuen Vanhan Tarinan pumppaamosta kaksinkertainen määrä. Veden virtaus on keväällä sen verran voimakas, että se saa muutoinkin pintakerrokset liikkeelle.

Ongelman ratkaisuksi vedenottoputken päästä ruopatiin humusta pois, juurikin siksi, että sihdit eivät tukkeutuisi. Suuresta pumppausmäärästä johtuen näin kuitenkin kävi. Jos ruoppauskaan ei auta, seuraava vaihe on putkien jatkaminen syvemmälle ja laiturin rakentaminen, ja se on taas astetta isompi ja aikaa vievämpi projekti. Tosin tätä toimenpidettä ei voi tehdä UT:n pumppaamolla.

Mietinnässä on myös ulkoisen pumpun vuokraaminen, mutta siinä on sama haaste – sihdit täyttyvät ja miten viedään putki niin kauas ja oikeaan korkeuteen, että sen sihdit eivät täyty irtonaisesta humuksesta?

 

Miten tämä vältettäisiin jatkossa?

  • Laiturin rakentaminen? Auttaako – silti humusta liikkuu koko ajan
  • Vanhat pumput kunnostetaan varapumpuiksi
  • Onko Vanhan Tarinan kasvukerros liian matala? Periaatteessa kaikki greenit olisi uudistettava, mutta se vaatisi mittavat investoinnit.

Teemme edelleen parhaamme, että kenttä olisi jatkossa entistäkin paremmassa kunnossa.

Terveisin
Osmo Ruuska
Toimitusjohtaja

Pasi Sallinen
Kenttämestari

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.