Paikallissääntöjä uudistetaan pelin nopeuttamiseksi ja asiakastyytyväisyyden parantamiseksi

Golfin elinvoiman ylläpitäminen on maailmanlaajuinen haaste, jonka vuoksi USGA ja R&A ovat lähteneet uudistamaan sääntöjä radikaalisti.

Alkuperäinen tavoite golfin sääntöjen uudistamiselle oli mm. sääntöjen yksinkertaistaminen ja pelin nopeuttaminen. Tämä on tärkeää erityisesti uusien pelaajien kannalta. Erilaiset esteet, kuten vesiesteet, on nyt yhdistetty estealueiksi, droppausta on helpotettu, lippu saa olla greenillä paikoillaan jne.

Uudet säännöt antavat myös lisää mahdollisuuksia sääntöjen täsmentämiseen paikallistasolla (paikallissäännöt). Tarinan paikallissääntöjen uudistamisessa on otettu huomioon erityisesti pelin nopeuttaminen ja uudet pelaajat. Samalla kilpailu- ja tasoitustoimikunta on pitänyt mielessä, että peli ei saa liikaa helpottua esim. kilpapelaajien näkökulmasta.

 

Suurimmat muutokset Vanhan Tarinan 18 väylällä

Usein, erityisesti uudet pelaajat, kokevat Vanhan Tarinan 18 veden ylityksen haasteena. Ei ole harvinaista, että 3-4 palloa sujahtaa veteen, jonka jälkeen peli keskeytyy ja loppuhuipennus jää kokematta. Nyt uusille pelaajille annetaan parempi mahdollisuus ”osallistua päätöskättelyyn hyvällä mielellä” uuden pudotusalueen muodossa. Hymyilevä asiakas tulee toisenkin kerran ja päinvastoin.

Suomen Golfliiton päätuomari Arto Teittinen on ollut mukana uudistamassa Vanhan Tarinan 18 -väylän paikallissääntöä. Kyseistä väylää koskeva estealuesääntö noudattaakin pitkälti Arton kotikentän Laukaan Peurunkagolfin väylälle 16 laatimaa paikallissääntöä.

 

Dropping Zone Vanhan Tarinan 18 väylän uutuutena

Uuden paikallissäännön perusteella Vanhan Tarinan väylällä 18 greenin edessä olevaan veteen (estealueelle) menneen pallon jälkeen peliä voi jatkaa usealla eri tavalla. (HUOM! ei koske valkoisen ja keltaisen tiiauspaikan edessä olevaa estealuetta)

  • pelaamalla pelissä oleva pallo estealueelta
  • Jos pelaaja ei tiedä onko hänen pallonsa estealueella, pelaaja voi pelata varapallon säännön 18.3 mukaisesti, jota on paikallissäännössä muokattu tätä tarkoitusta varten
  • Veteen (estealueelle) menneen pallon jälkeen peliä voidaan jatkaa (yhdellä rangaistuslyönnillä) myös klubin kulmalla olevalta pudotusalueelta (Dropping Zone DZ).

Katso tarkemmin paikallissäännöistä

 

Pudotusalueen suunnittelussa on erityisesti huomioitu, että pudotusalueelta pelaaminen ei tarpeettomasti helpota esim. kilpapelaajan peliä. Sivuttain kaltevalla greenillä pallon pysäyttäminen (DZ) on huomattavasti vaikeampaa, kuin väylän suunnasta vastaanottavalle greenille lähestyminen. Tämä on useammankin kerran havaittu mm. Kime4Kids -tapahtuman ’Tähtien taistossa’.

 

Estealueita voidaan rakentaa myös metsään

Uudet säännöt mahdollistavat myös estealueiden rakentamisen, vaikka varsinaista ojaa tai vettä ei olisikaan. Tällä pyritään myös pelin nopeuttamiseen. Kilpailu- ja tasoitustoimikunnalle on tullut tähän liittyviä ehdotuksia mm. seuraavista kohteista.

  • Vanhan Tarinan 9 väylän vasen reuna
  • Vanhan Tarinan 16 väylän vasen reuna kummun päällä paikasta, josta pitkä heinikko alkaa
  • Vanhan Tarinan 17 koko vasen reuna

 

Mitä mieltä sinä olet – tulisiko Tarinaan lisätä estealueita?

– vastaa Tarinan Facebookissa olevaan kyselyyn

 

Asiakkailta tulleita VT 18 paikallissääntöön liittyviä kysymyksiä ja vastauksia:

Saako Vanhan Tarinan 18 väylällä jo etukäteen lyödä varapallon, kun ei ole varmuutta onko pallo estealueella? Kyselijän mielipide on, että etukäteen palloa ei saisi lyödä. Pitäisi siis ensin mennä etsimään jne.

  • VASTAUS: Jos pelaaja ei tiedä onko hänen pallonsa estealueella väylällä 18, pelaaja voi pelata varapallon Säännön 18.3 mukaisesti, jota on paikallissäännössä erikseen muokattu tätä mahdollisuutta varten.

 

Mahdollisesti avaukseni (sininen tii avauspaikkana) yltää vesiesteeseen ja suuntautuu ehkä järveen sillan oikealta puolen – voinenko jatkaa DZ alueelta?

  • VASTAUS: Sillä edellytyksellä, että tiedetään, tai on käytännössä varmaa, että pallo on estealueella, paikallissäännön mukaisesti kyllä voi yhden lyönnin rangaistuksella

 

Vasemmalla olevan koivikon keskeltä lyöty jatkolyönti –  pallo puuhun osuttuaan kimpoaa edelleen vasemmalle päätyen (samaan) vesiesteeseen – voinenko  jatkaa DZ alueelta?

  • VASTAUS: Sillä edellytyksellä, että tiedetään, tai on käytännössä varmaa, että pallo on estealueella, paikallissäännön mukaisesti kyllä voi yhden lyönnin rangaistuksella

 

Mahdollisesti avaukseni suuntautuu vasemmalle koivikkoon ja sen läpi suoraan ko. vesiesteeseen – voinen jatkaa DZ alueelta?

  • VASTAUS: Sillä edellytyksellä, että tiedetään, tai on käytännössä varmaa, että pallo on estealueella, paikallissäännön mukaisesti kyllä voi yhden lyönnin rangaistuksella

Katso tästä uudet paikallissäännöt

Kilpailu- ja tasoitustoimikunta

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.