Toimintaohjeita ukkosen yllättäessä kentällä

1. Älä käytä sateenvarjoa.

2. Älä mene suojaan puun alle. Kun rakennusten tai ajoneuvojen turvaa ei ole tarjolla, houkutus suojautua väärällä tavalla voi käydä suureksi. Mikä suojaa rankkasateelta, voi houkutella salaman: sateenvarjon käyttö tai puun alle meneminen on erittäin vaarallista. On siis parempi kastua. Suuri puu voi antaa suojaa salamalta vain, jos asettuu siitä sen korkeutta vastaavalle etäisyydelle ja kyykistyy jalat yhdessä.

3. Mikäli kentän toimihenkilöt varoittavat mahdollisesta ukkosen vaarasta ja näette ukkospilvien lähestyvän kenttäaluetta, täytyy peli keskeyttää oma-aloitteisesti ja hakeutua suojaan. Ukkosen lähestyessä kenttää, henkilökunta kiertää kentällä kertomassa pelin keskeyttämisestä. On myös huomattava, että henkilökunta on paikalla varottamassa ainoastaan ”virka-aikana”. Mikäli ukkossadepilvet ovat kentän päällä, peli tulee keskeyttää välittömästi, vaikka salamat iskisivät useammankin kilometrin päässä. Salama voi iskeä mistä tahansa samasta pilvimassasta.

4. Mene kyykkyyn, jos olet aukealla paikalla, se on ainoa tapa suojautua keskellä golfkenttää, jos ukkonen on suoraan päällä. Kyykistyminen on ainoa keino, jos ollaan aukealla, kuten pellolla tai golfkentällä. Kumisaappaat eivät suojaa suoralta salamaniskulta, mutta ne voivat suojata lähelle lyövän salaman aiheuttamalta ns. askeljännitteeltä.

5. Jätä mailat ja kärryt kentälle, kun hakeudut suojaan.

6. Vältä korkeita paikkoja, sillä salama isketyy helposti sellaiseen.

7. Vältä myös liikkumista vesirajalla, sillä vesi johtaa sähköä hyvin.

8. Varoita ukkosesta muita pelaajia, mikäli huomaat, etteivät he reagoi ukkoseen millään tavalla, vaan jatkavat peliä.

9. Keskeytä kilpailu ukkosen uhatessa, jos toimit esimerkiksi kilpailunjohtajana.

10. Malta pysyä suojassa riittävän pitkään, niin että ukkonen on varmasti mennyt ohi.

 

Kehotamme kaikkia asiakkaitamme suureen varovaisuuteen ukkosen yllättäessä.

 

Kilpailuissa kilpailunjohtajan tehtävänä ja velvollisuutena on keskeyttää kilpailu ukkosen uhatessa ja pelaajien on tällöin pakko keskeyttää peli ja hakeutua suojaan sisätiloihin.

Viimeistään summeriäänimerkin kuullessasi toimi seuraavasti:

  • älä koske mailoihin tai metallisiin kärryihin
  • hankiudu pois korkeilta ja avarilta kentän osilta
  • jätä bägi ja sateenvarjot paikoilleen ja pyri lähimmälle kokoontumispaikalle turvaan (kioskit ja klubirakennus)
  • jos edellä mainittu ei ole mahdollista – taivasalla kyykisty ison puun lähettyville, ei puun alle eikä aivan aukealle. Älä käytä sateenvarjoa!
  • kun vaaratilanne on ohi ja jos et jatka pelaamista – saat veloituksetta golfauton käyttöösi, jolla voit hakea tavarat klubille

Lisätietoja ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

Elvytysohjeet.

Artikkeli ukkosesta golfkentällä. 

Golflehden artikkeli ukkosesta

 

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.